«Lavere leie» og «Gjenreis byen» sto det på veggene i Lisboa 11. mai 2012. Siden den gang har boligspekulasjon presset mange innbyggere ut av byen. FOTO: RAFAEL MARCHANTE, REUTERS / NTB SCANPIX.
Portugal Venstreblokken

Det portugisiske miraklets bakside

Medier og venstrepartier verden over hyller Portugals sosialistregjering for å ha snudd ryggen til EUs sparepolitikk og skapt en spektakulær økonomisk vekst. Nå slår idyllen sprekker, for mye av veksten er bygd på billig arbeidskraft og boligspekulasjon.

Posted on

«Hva vil vi ha? Bolig for alle!» roper aktivister i Stop Despejos («Stans utkastelsene») og en håndfull utkastelsestruede familier utenfor det portugisiske boligdepartementets grå bygg i Lisboa 4. juni. Noen dager i forveien har ti politimenn kastet Maria Nazaré Jorge (83) ut fra leiligheten hennes i sentrum av Lisboa. «Hun hadde bodd der i førti år, men leiekontrakten sto i navnet til tanten hennes, som døde for kort tid siden», forteller Sandra P. fra Stop Despejos. «Leien hennes var 200 euro i måneden. Ettersom boligprisene har eksplodert i sentrum, benyttet huseieren anledningen til å kaste henne ut.»

I nær en time demonstrerer aktivistene før en liten delegasjon blir sluppet inn i bygget. «Jorge har fått en midlertidig bolig til vi finner en varig løsning», sier en ordknapp departementsråd. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Portugal

0 kr 0
Gå til Toppen