Korrupte konferanser

Oljepenger får både journalister, akademikere og pengelense organisasjoner til å forlate sine prinsipper.

Kuwait begynte på 1980-tallet, så kom Dubai til på 90-tallet, før Qatar og Abu Dhabi i tiåret etter sluttet seg til den febrilske og kostbare jakten på innflytelse. I kampen om synlighet er journalister fra alle land hovedmålet. De blir invitert på presseturer – som ofte er den eneste måten å møte landenes ledere på – og gitt gaver, alt fra penner til luksusklokker eller konvolutter med sedler lagt på hotellrommene. Bare finanskrisen i 2008, og mer nylig krigen i Jemen som har vært kostbar for De forente arabiske emirater (som Dubai er med i), har lagt noen dempere på gavmildheten.

Vertslandene er fullt klar over gjestenes presseetiske standarder. Anglosaksisk og europeisk presse oppfattes som mer resistente mot gaver og behandles ikke like sjenerøst som deres asiatiske og arabiske kolleger. Men det finnes unntak. Utsendingene fra departementene og nyhetsbyråene som tar seg av de utenlandske journalistene forteller ofte om journalister fra amerikanske eller franske aviser som har krevd å bli behandlet som deres egyptiske eller kinesiske kolleger og få en laptop av siste modell i stedet for solcelleladeren de fikk.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Klassismens problem

Neste sak

Hvem gransker granskerne?

Andre saker om Politikk

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Myten om biosikkerhet

Hvordan stanse epidemier hos husdyr og hindre virus i å krysse artsbarrieren? Anbefalingene fra de internasjonale

0 kr 0