Når naboen er fienden

En stjerne fra Star Trek står bak sommerens amerikanske tegneseriesuksess, They Called Us Enemy, om interneringen av japansk-amerikanere under andre verdenskrig. Boka trekker linjene til både innreiseforbud for muslimer og leire for barn av illegale innvandrere.

september 2019

I et USA polarisert av debatter om rasisme, innreiseforbud for muslimer og internering av barn av illegale innvandrere, har tegneserieromanen They Called Us Enemy ligget fast på New York Times’ bestselgerliste siden utgivelsen i juli. I boka forteller skuespilleren George Takei om hvordan han og familien ble internert av amerikanske myndigheter kort tid etter Pearl Harbor-angrepet i desember 1941. I likhet med 120 000 andre japansk-amerikanere ble de hentet ut fra sine hjem og plassert i en håndfull interneringsleire. Takei var den gangen fem år.

George Takei er kjent for rollen som Hikaru Sulu i Star Trek-franchisen, som han spilte i tretti år fra den første tv-serien i 1966. Få, om noen, skuespillere med asiatisk bakgrunn har vært mer synlige i vestlig populærkultur. Homofile Takei er også en markant talsperson mot diskriminering på grunn av etnisitet eller legning, med en sterk tilstedeværelse i sosiale medier. Kjendisfaktoren har ganske sikkert bidratt til salget, men They Called Us Enemy er også en god bok. Forlaget Top Shelf Productions har tidligere hatt stor suksess med å gjøre borgerrettsforkjemperen John Lewis til tegneserie i bokserien March. Sammen med Takei lykkes de godt å belyse et lite kjent kapittel i den amerikanske rasediskrimineringens historie.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal