DDRs lojale hjemvendte

Kunstnerne og de intellektuelle som valgte å dra tilbake til Øst-Tyskland etter krigen ville bygge den rake motsetningen til naziregimet, men endte med å akseptere politistaten DDR raskt utviklet seg til.

Forfatteren Anna Seghers (1900–1983) døde før endeliktet til Den tyske demokratiske republikk (DDR) 3. oktober 1990. Hadde hun levd noen år lenger ville hun nok signert forfatterkollega Christa Wolfs opprop 28. november 1989 om å utvikle Øst-Tyskland til et sosialistisk alternativ til Forbundsrepublikken. Appellen gikk imot den vesttyske forbundskansler Helmut Kohls gjenforeningsplan og ville ha et DDR «ikke slik det var, men slik det burde blitt».

Før trettiårsmarkeringen for Berlinmurens fall er det ingen som lenger stiller spørsmål ved legitimiteten til den tyske gjenforeningen. De som en gang forsvarte DDRs eksistens mener nå at den østtyske statens bortgang var minst like berettiget. Den etablerte orden framstår alltid som naturlig i etterkant. Men det er også sant, som forfatteren Christoph Hein påpekte under Bertolt Brecht-husets sommerarrangement i Berlin i juni, foran graven til Anna Seghers på kirkegården Dorotheenstadt hvor også Brecht ligger begravet, at «her ligger en generasjon som ofret seg for en framtid ingen lenger ville ha». En generasjon beseiret to ganger, for den er nå så å si glemt – den huskes bare når den settes på anklagebenken.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Men venstresiden var ikke død

Neste sak

Katolsk reformvegring

Mer Litteratur

Fra Don Quijote til Sancho Panza

Få amerikanske presidenter har vekket så mye entusiasme, men i hans memoarer framstår Barack Obamas tid i Det hvite hus mest som en anledning som ikke ble grepet.

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

0 kr 0