I det russiske hjemmets vold

I 2017 avkriminaliserte Russland vold i nære relasjoner som ikke fører til «vesentlig kroppslig skade» og ikke skjedde mer enn én gang i året. Nå gjør russiske kvinner opprør mot et mangelfullt lovverk og skremmende holdninger.

Kristina, Angelina og Maria Khatsjaturjan risikerer tjue år i fengsel for å ha drept faren sin i juli i fjor etter at han hadde voldtatt og slått dem over flere år. De tre søstrene, som var 19, 18 og 17 år da drapet skjedde, har blitt symbolet på den utbredte familievolden i Russland.

Straffen Khatsjaturjan-søstrene risikerer har fått feministen Alena Popova til å starte en kampanje på sosiale medier mot sexistisk vold. På Instagram, Vkontakte (russisk «Facebook») og Twitter har flere millioner russiske kvinner lagt ut bilder av ansiktet sitt med påsminkede blåmerker og bloduttredelser. 16 millioner russiske kvinner har blitt utsatt for partnervold, ifølge det føderale statistikkbyrået Rosstats siste tilgjengelige statistikk fra 2012.[ref]«Reproduktiv helse i Russland» (på russisk), Rosstat (undersøkelse delfinansiert av FNs befolkningsfond), 2011, www.gks.ru.[/ref] I undersøkelsen, med et representativt utvalg på 10 000 kvinner mellom 15 og 44 år, svarte en av fem at de hadde opplevd fysisk vold fra en partner minst én gang i livet. Hvert 63. minutt dør en kvinne i Russland av vold fra en nåværende eller tidligere partner, det vil si over 8300 i året, ifølge Anna-senteret, den første organisasjonen i landet for ofre for partnervold (startet i 1993). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Folkeopprør mot Moreno

Neste sak

Drømmen om et andet liv

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller

0 kr 0