Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene var gjennomsyret av konspirasjonsteorien om jødebolsjevismen. Det hindret ikke de vesteuropeiske landene i å støtte dem.

Den 21. januar innviet Ukrainas visestatsminister og kulturminister en frise av Symon Petljura på et bygg i gata oppkalt etter ham i Kiev. Myndighetene ser på Petljura, som var øverstkommanderende for de ukrainske nasjonalisttroppene i 1918–1920, som en nasjonalhelt og hadde allerede i oktober 2017 æret ham med en statue i Vinnytsa sørvest for Kiev. Det til tross for at han sto bak pogromer der flere titalls tusen jøder mistet livet.

Disse massakrene fant sted under borgerkrigen mellom (hovedsakelig) bolsjevikene og ulike kontrarevolusjonære «hvite» arméer i det gamle tsarriket. Mange av bolsjevikenes fiender mente at revolusjonen var et jødisk komplott og i forlengelsen at det skjulte seg en kommunist bak enhver jøde. 1500 pogromer herjet i Russland, Hviterussland og spesielt Ukraina, hvor denne konspirasjonsteorien fikk sitt mest ødeleggende uttrykk i en tid da oppløsningen av Det russiske riket vekket håp om uavhengighet. Foruten den hvite Frivilligarmeen ledet av general Anton Denikin og Den røde armé, var også nasjonalisthæren til Petljura involvert i borgerkrigen. Fra mars–april 1919 deltok også væpnede bondegrupper kalt den grønne armé.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Algerie forent mot regimet

Neste sak

Disruptiv kritikk

Mer Ukraina

Ukrainas ruinerende bankreform

Siden 2014 har Ukraina avviklet over hundre banker for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet. Men oppryddingen har snarere ført til en omfordeling av rikdommen innad i landets oligarki, og ruinert mange tusen småsparere.

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne resultatene antyder at Øst-Ukraina vil forbli en frossen konflikt.

Tvungen ukrainisering

Siden konflikten i Ukraina brøt ut i 2014 har flere lover blitt vedtatt for å svekke «aggressorens språk» i skoleverket og mediene. Nå forsvarer også den nyvalgte presidenten og mange andre russisktalende ukrainsk av patriotiske grunner.

Skuffelse over politireform

Etter at Viktor Janukovitsj ble styrtet i 2014, lovet de nye makthaverne å reformere Ukrainas korrupte politivesen. Men de har bare erstattet trafikkbetjentene, uten å gjøre noe med klanene på toppen av statsapparatet.

0 kr 0