Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene var gjennomsyret av konspirasjonsteorien om jødebolsjevismen. Det hindret ikke de vesteuropeiske landene i å støtte dem.

Den 21. januar innviet Ukrainas visestatsminister og kulturminister en frise av Symon Petljura på et bygg i gata oppkalt etter ham i Kiev. Myndighetene ser på Petljura, som var øverstkommanderende for de ukrainske nasjonalisttroppene i 1918–1920, som en nasjonalhelt og hadde allerede i oktober 2017 æret ham med en statue i Vinnytsa sørvest for Kiev. Det til tross for at han sto bak pogromer der flere titalls tusen jøder mistet livet.

Disse massakrene fant sted under borgerkrigen mellom (hovedsakelig) bolsjevikene og ulike kontrarevolusjonære «hvite» arméer i det gamle tsarriket. Mange av bolsjevikenes fiender mente at revolusjonen var et jødisk komplott og i forlengelsen at det skjulte seg en kommunist bak enhver jøde. 1500 pogromer herjet i Russland, Hviterussland og spesielt Ukraina, hvor denne konspirasjonsteorien fikk sitt mest ødeleggende uttrykk i en tid da oppløsningen av Det russiske riket vekket håp om uavhengighet. Foruten den hvite Frivilligarmeen ledet av general Anton Denikin og Den røde armé, var også nasjonalisthæren til Petljura involvert i borgerkrigen. Fra mars–april 1919 deltok også væpnede bondegrupper kalt den grønne armé.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Algerie forent mot regimet

Neste sak

Disruptiv kritikk

Andre saker om Ukraina

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne

Straffe eller forføre?

Handelsblokade fra nasjonalistmilitser tvinger Ukraina til å ta et valg.Den ukrainske regjeringen står overfor et dilemma:

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.