En mann hakker løs litiumsalt fra saltsletten Salar de Uyuni, 3666 meter over havet sørvest i Bolivia. Det anslås at det finnes 21 millioner tonn litium her. FOTO: DAVID MERCADO, REUTERS / NTB SCANPIX.

Bolivias flyktige batteridrøm

Mens den midlertidige regjeringen til konservative Jeanine Áñez lover nyvalg i mars, synes den allerede å ha forkastet styrtede president Evo Morales’ ambisiøse prosjekt om å lage en nasjonal industri rundt Bolivias store litiumforekomster.

Bolivia er Latin-Amerikas fattigste land og litiumproduksjon krever avansert teknologi nesten ingen land i sør besitter. Ingenting tilsa at Bolivia en dag skulle forsøke å bli en sentral aktør i markedet for det alkaliske metallet som er uunnværlig i dagens batterier. Funnet av verdens største forekomst av dette «hvite gullet» i den enorme saltsletten Salar de Uyuni vest i landet, kunne ha ledet til et fenomen bolivianerne kjenner så altfor godt: at andre utvinner landets underjordiske rikdom. Men president Evo Morales, som ble styrtet i et statskupp i oktober, hadde en annen idé, nemlig at utvinningen av litiumet skulle tjene bolivianerne snarere enn utenlandske konsern.

En iskald vind sveipet over Salar de Uyuni og produksjonsanlegget for litium og kaliumklorid i Llipi da jeg var der i sommer. Anlegget skulle være landets framtid, et statlig ledet forsøksanlegg for utvinning og industrialisering av litium med mål om å gjøre Bolivia til «litiumets Saudi-Arabia», ifølge visepresident Álvaro García Linera – som nå er i eksil i Mexico. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Hvem styrer egentlig i Mexico?

Neste sak

Midt i en terrortid

0 kr 0