Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

Da Andrés Manuel López Obrador, kalt Amlo på folkemunne, tiltrådte som president 1. desember 2018, beskrev The Economist ham som «den mektigste meksikanske presidenten på flere tiår». Valgseieren hans var total, etter to mislykkede forsøk i 2006 og 2012. Koalisjonen til partiet hans, Morena, fikk også 53 prosent av stemmene i parlamentsvalget 1. juli 2018, og med det absolutt flertall i begge kamrene i den føderale kongressen. Koalisjon fikk også absolutt flertall i 19 av de 27 delstatskongressene den vant.

Grunnlovsendringene og de dyptgripende reformene et slikt flertall åpner for skremte Latin-Amerika-redaktør i Financial Times, John Paul Rathbone, så mye at han mente López Obradors fiendtlige innstilling til økonomisk liberalisme var «en større trussel mot demokratiet enn [Jair] Bolsonaro» (27. november 2018). For Brasils høyreekstreme president hadde, i Rathbones øyne, utmerket seg med å utnevne en ortodoks økonom til finansminister. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hizbollah advarer demonstrantene

Neste sak

Bolivias flyktige batteridrøm

Mer Mexico

Mexicos plagsomme nabo

I flere tiår har Mexicos storebror tatt seg store friheter i nabolandet i sør. Nå gjør president López Obrador det stadig vanskeligere for USA å blande seg inn i Mexicos indre anliggender.

Offensivt regionalt diplomati

Etter at López Obrador kom til makten har Mexico søkt å frigjøre diplomatiet sitt fra USA, og styrke de latinamerikanske landene.

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting tyder så langt på at han vil lykkes.

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som begår ugjerninger ustraffet.

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang før handelsmodellen fra 90-tallet er en saga blott.

0 kr 0