Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

President López Obrador markerer årsdagen for Mexicos selvstendighet fra Spania i Nasjonalpalasset i Mexico by, 15. september 2019. I tiltredelsestalens sin lovet han en «fjerde forvandling» som kunne måle seg med uavhengigheten. FOTO: CARLOS JASSO, REUTERS / NTB SCANPIX.

Da Andrés Manuel López Obrador, kalt Amlo på folkemunne, tiltrådte som president 1. desember 2018, beskrev The Economist ham som «den mektigste meksikanske presidenten på flere tiår». Valgseieren hans var total, etter to mislykkede forsøk i 2006 og 2012. Koalisjonen til partiet hans, Morena, fikk også 53 prosent av stemmene i parlamentsvalget 1. juli 2018, og med det absolutt flertall i begge kamrene i den føderale kongressen. Koalisjon fikk også absolutt flertall i 19 av de 27 delstatskongressene den vant.

Grunnlovsendringene og de dyptgripende reformene et slikt flertall åpner for skremte Latin-Amerika-redaktør i Financial Times, John Paul Rathbone, så mye at han mente López Obradors fiendtlige innstilling til økonomisk liberalisme var «en større trussel mot demokratiet enn [Jair] Bolsonaro» (27. november 2018). For Brasils høyreekstreme president hadde, i Rathbones øyne, utmerket seg med å utnevne en ortodoks økonom til finansminister. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal