Hvem styrer egentlig i Mexico?

Et år etter at Andrés Manuel López Obrador tiltrådte har meksikanerne stor tiltro til presidenten, men valgløftet om en «fjerde forvandling» stanger mot fiendtlige finansmarkeder og en truende nabo i nord.

Da Andrés Manuel López Obrador, kalt Amlo på folkemunne, tiltrådte som president 1. desember 2018, beskrev The Economist ham som «den mektigste meksikanske presidenten på flere tiår». Valgseieren hans var total, etter to mislykkede forsøk i 2006 og 2012. Koalisjonen til partiet hans, Morena, fikk også 53 prosent av stemmene i parlamentsvalget 1. juli 2018, og med det absolutt flertall i begge kamrene i den føderale kongressen. Koalisjon fikk også absolutt flertall i 19 av de 27 delstatskongressene den vant.

Grunnlovsendringene og de dyptgripende reformene et slikt flertall åpner for skremte Latin-Amerika-redaktør i Financial Times, John Paul Rathbone, så mye at han mente López Obradors fiendtlige innstilling til økonomisk liberalisme var «en større trussel mot demokratiet enn [Jair] Bolsonaro» (27. november 2018). For Brasils høyreekstreme president hadde, i Rathbones øyne, utmerket seg med å utnevne en ortodoks økonom til finansminister. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Hizbollah advarer demonstrantene

Neste sak

Bolivias flyktige batteridrøm

Andre saker om Mexico

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som

En litt bedre Nafta

Den reviderte nordamerikanske frihandelsavtalen begrenser investorenes makt og krever høyere lønninger. Men veien er ennå lang

Skuffende reforhandling

Etter 14 måneder med en tidvis bitter dialog ble United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) signert 1. oktober. Til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.