«Vi vil ha en nasjon» har vært et sentralt slagord i demonstrasjonene mot vanstyre og iransk innblanding. Her fra en demonstrasjon i Bagdad 4. november. FOTO: THAIER AL-SUDANI, REUTERS / NTB SCANPIX.

Irakisk opprør mot iransk infiltrasjon

USAs drap på den iranske militærlederen Qasem Soleimani i Irak har gjort situasjonen i landet enda mer komplisert etter flere måneder med protester mot utenlandsk innblanding og politisk vanstyre.

Mellom 1. oktober og midten av desember ble nær 450 demonstranter drept og over 20 000 skadde. Fra Tahrir-plassen i Bagdad til byene i Sør-Irak har mange tusen demonstranter utfordret regjeringen og militsene som støtter den. Kravet deres har vært å få slutt på det politiske systemet som ble innført da diktaturet til Saddam Hussein kollapset etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

Kvelden 6. desember ble 20 demonstranter og fire politifolk drept av ukjente militssoldater i et parkeringshus demonstrantene brukte som samlingssted. Siden har kidnappingene og drapene på unge aktivister fortsatt, og dialogen mellom myndighetene og folket synes å ha brutt fullstendig sammen. Etter at statsminister Adel Abdul-Mahdi leverte sin avskjed 29. november, har landets ledelse fortsatt å ignorere de unges krav og leter nå etter en ny regjeringssjef. I mellomtiden styrer den avtroppende statsministeren. 16 år etter Bagdads fall opplever landet en krise uten sidestykke. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Hizbollah advarer demonstrantene

Neste sak

Bolivias flyktige batteridrøm

Andre saker om Irak

Evige syndebukker

Jesidiene nøler med å dra tilbake til sine tradisjonelle områder som ble

0 kr 0