Ville planer for planeten

I en tid der naturens framtid er mørklagt av klimaendringer og masseutryddelse av arter, byr regenerativ økologi og rewilding på en håpefull ny historie. Men er det mennesket eller naturen som er hovedpersonen?

Et godt stykke forut for sin tid mente oppfinneren James Lovelock, i boka Healing Gaia – Practical Medicine for the Planet (1991), at menneskene måtte bli en slags planetære leger. Jorda pleier sin egen helse og kroppstemperatur, ifølge Lovelock, men menneskene har tvunget jordsystemene ut av balanse. I dag synes det åpenbart for de fleste at han har hatt rett, at vi virkelig må innta den merkverdige rollen som leger for en hel planet. Miljø- og klimakrisen er et faktum, planeten har stadige feberanfall og nå blir vi tunget til å lete etter en kur.

Lovelock har selv vært en ivrig tilhenger av rewilding, skogplanting og andre former for naturlig helbredelse, men i sin siste bok Novacene (2019) går han inn for en akutt kirurgi: teknologiske inngrep i atmosfæren er den eneste løsningen – i det minste i første omgang. Hundre år gamle Lovelock påpeker at Gaia, jorda som en levende selvregulerende organisme, i likhet med ham selv, er i ferd med å bli gammel, skrøpelig og sårbar. I det lange løp må vi dermed forberede oss på at planeten vil bli en slags kosmisk pasient, overvåket av måleinstrumenter, sonder, roboter og algoritmer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Genmodifiserte klasseskiller

Neste sak

Arbeidslinja på hviterussisk

Andre saker om Miljø

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Nattens krise

Lysforurensning er i ferd med å utslette natten for mange mennesker. Det

0 kr 0