Grumsete fortid

For van Vlissingen var African Parks en perfekt mulighet til å renvaske et familienavn skjemmet av apartheidhandel.

African Parks ble grunnlagt i 1999 av den nederlandske industriarvingen Paul Fentener van Vlissingen (1941–2006). Den tidligere direktøren for konsernet SHV Holdings, kjent for at det i sin tid handlet med apartheidregimet i Sør-Afrika, fikk ideen om African Parks etter en gallamiddag hos Nelson Mandela sammen med dronning Beatrix av Nederland, hvor det var mye snakk om framtiden til sørafrikanske nasjonalparker. For milliardæren var det en perfekt mulighet til å renvaske et familienavn skjemmet av apartheidhandelen. African Parks ble opprinnelig opprettet som et aksjeselskap, men ble gjort om til en ikke-statlig organisasjon i 2005 for å tiltrekke seg penger fra myndigheter, internasjonale organisasjoner, stiftelser, mesener og andre potensielle støttespillere.

African Parks’ styre er fylt opp med filantropisk anlagte næringslivstopper, som styreleder Robert-Jan van Ogtrop som er medeier i landbruksinvesteringsfondet Phatisa, den sørafrikanske bankeieren Ted Woods, og rwandiske Rosette Chantal Rugamba som står bak luksusreiseselskapet Songa Africa. I Europa og USA sprer ulike African Parks-stiftelser ordet og organiserer pengeinnsamlinger. En av organisasjonens sjenerøse støttespillere er Rob Walton, arvingen til Walmart, verdens største butikkjede. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal