USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) og Luís Almagro. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet.

Det amerikanske kolonidepartementet

I mars ble Luís Almagro gjenvalgt til generalsekretær for Organisasjonen for amerikanske stater (OAS). Gjenvalget viser at organisasjonen igjen er blitt USAs lojale redskap i Latin-Amerika etter et mislykket forsøk på å få legitimitet som demokratiforkjemper.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har vært et geopolitisk redskap for USA i Latin-Amerika og Karibia helt siden den ble opprettet i 1948, da den kalde krigen startet mellom USA og Sovjetunionen. De karibiske statene ble med fra 1960-tallet etter hvert som de ble uavhengige og fram til 1980-tallet, mens Canada først ble medlem i 1991 og som oftest nøyer seg med å innta en moderat versjon av USAs standpunkt.

Venstresiden i Latin-Amerika ser organisasjonen mest som «USAs kolonidepartement», slik Fidel Castro sa i en tale i 1962, i motsetning til de latinamerikanske elitene som viser den en nærmest hellig ærbødighet. I hjemlandene er de latinamerikanske og karibiske OAS-ambassadørene blant de viktigste diplomatene. Generalsekretæren har stor tyngde i de politiske debattene i alle medlemslandene, med unntak av i USA hvor organisasjonen og generalsekretæren er nokså ukjent, selv i den politiske eliten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Underliggende sykdom

Neste sak

Den hellige klovn

Andre saker om Latin-Amerika

Det andre Bolivia

I november i fjor skapte internasjonale medier inntrykk av at Evo Morales fusket i presidentvalget. Med

Bolivias døende breer

Verdens isbreer trekker seg tilbake. I de bolivianske Andesfjellene har bresmeltingen skutt fart de siste tretti

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.