Det amerikanske kolonidepartementet

I mars ble Luís Almagro gjenvalgt til generalsekretær for Organisasjonen for amerikanske stater (OAS). Gjenvalget viser at organisasjonen igjen er blitt USAs lojale redskap i Latin-Amerika etter et mislykket forsøk på å få legitimitet som demokratiforkjemper.

mai 2020
USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) og Luís Almagro. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har vært et geopolitisk redskap for USA i Latin-Amerika og Karibia helt siden den ble opprettet i 1948, da den kalde krigen startet mellom USA og Sovjetunionen. De karibiske statene ble med fra 1960-tallet etter hvert som de ble uavhengige og fram til 1980-tallet, mens Canada først ble medlem i 1991 og som oftest nøyer seg med å innta en moderat versjon av USAs standpunkt.

Venstresiden i Latin-Amerika ser organisasjonen mest som «USAs kolonidepartement», slik Fidel Castro sa i en tale i 1962, i motsetning til de latinamerikanske elitene som viser den en nærmest hellig ærbødighet. I hjemlandene er de latinamerikanske og karibiske OAS-ambassadørene blant de viktigste diplomatene. Generalsekretæren har stor tyngde i de politiske debattene i alle medlemslandene, med unntak av i USA hvor organisasjonen og generalsekretæren er nokså ukjent, selv i den politiske eliten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal