Ved å strukturere fortellingen etter granskningsarbeidet til redaksjonen i avisen Gazeta Sporturilor holder regissør Alexander Nanau ryggen fri mot eventuelle anklager om å innta en pretensiøst «allvitende» posisjon. FOTO: HBO NORDIC.

Beretning om varslede ulykker

Korrupsjonen som avdekkes i kjølvannet av en brann på en nattklubb er hinsides det meste som er å se i fiksjonsfilmer om det samme. Alexander Nanaus dokumentar følger en avisredaksjons møysommelige arbeid med en sak som vokser til en spennende filmfortelling, på godt og vondt.

Enkelte dokumentarfilmer minner oss om sjangerens eksistensberettigelse. Rumenske Alexander Nanaus Collective er en slik. Den følger noen brave journalister som undersøker misforhold i kjølvannet av en tragedie i Bucureşti høsten 2015. Under en konsert på klubben Colectiv går den pyrotekniske delen av showet litt lenger enn det som var planen. Det utarter. Veldig fort, såpass at det ikke vil forundre om disse opptakene blir brukt på brannberedskapskurs framover.

En tragisk brann kan nok tenkes å være materiale til en film i seg selv, men her er dessverre mer. Det viser seg, typisk nok når det virkelig behøves, at klubben mangler nødutganger (se opp for dramatisk footage fra konserten når det tar fyr). 146 unge mennesker skades, 64 omkommer, 26 på stedet og – merk tallet – 38 på sykehus. De dør av bakterier som ikke skulle være der. Helsemyndighetenes påstand om at de får den beste pleie, viser seg å i beste fall være feil, om ikke blank løgn. De har nemlig blitt informert gjentatte ganger om at desinfiseringsmidlene sykehusene bruker er uforsvarlig fortynnet. Som det bemerkes underveis: «En kirurg som tror det tar tretti minutter å rense en skalpell, har i realiteten fått den infisert med pyocyanid». Bakterien er aggressiv og ganske utbredt på landets sykehus – fordi de renser med rensemiddel som ikke renser som det skal. Og hvor kommer det fra? Hvorfor kjøpes det inn, til tross for flere advarsler? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Mediemisjonærene

Neste sak

Å selge Audi-er i Myanmar

Andre saker om Dokumentar

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser kan ha blitt fordreid

Utvidelse av offersonen

I skjulte og fjerne soner blir naturens framtid ofret nesten uten reaksjoner fra verdenssamfunnet. Nye dokumentarer

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.