Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell støtte fra New York Times.

august 2020
Tomasz Bidermann / Shutterstock.

De 18-årige amerikanske soldatene som i dag sendes for å krige i Afghanistan, var ikke engang født da krigen startet. Allerede i 2012 mente Donald Trump at «tiden er inne for å forlate Afghanistan».1Twitter, 27. februar 2012. Det er ikke gitt at han vil lykkes stort bedre enn sin forgjenger Barack Obama. For hvert forsøk på å trekke USA militært ut av et land – Syria, Libya, Sør-Korea, Tyskland – fører uvegerlig til sabelrasling i Washington. Krigslobbyen skriker umiddelbart opp: Russerne er der! Russerne kommer! At USAs militærbudsjett, på svimlende 738 milliarder dollar i år, er ti ganger større enn det russiske betyr ingenting. For så snart lobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell støtte fra New York Times.

26. juni fortalte avisen at Russland, ifølge opplysninger lekket fra CIA, skal ha lovet pengebelønning til afghanske opprørere som dreper amerikanske soldater.2«Russia offered afghans bounty to kill U.S. troops, officials say», The New York Times, 27. juni 2020. Alle vet at i månedene før krigen i Irak spilte New York Times en avgjørende rolle i å spre skrønene om Saddam Husseins «masseødeleggelsesvåpen». Avisens antirussiske psykose blir tydelig hvis du taster inn søkeordene «Russland» eller «Putin» i nettutgaven.

Krigslobbyen skriker umiddelbart opp: Russerne er der! Russerne kommer!

Skupet i slutten av juni – som avisen åtte dager senere selv syntes å bli skeptisk til – reiser andre spørsmål. Hvem tjener på denne «informasjonen» nå når uttrekningen av de siste amerikanske soldatene mer eller mindre er bestemt? Har USA noen rett til å bli forarget over at en av landets erklærte fiender hjelper de afghanske opprørene, når USAs allierte Pakistan har gjort det samme i lang tid? For ikke å nevne at USA selv fra 1980 til 1988 sendte mujahedinene som var i krig mot Moskva, avanserte våpen som tok livet av flere tusen sovjetiske soldater. Og ikke minst, hvordan forklare at New York-avisen, som noen uker senere trykket lange følelsesladde portretter av tre marines som angivelig var blitt ofre for «russiske skuddpremier» (den ene hadde en stor bart og drev med bodybuilding, den andre likte å se Star Wars og den tredje elsket sine tre døtre), «glemte» å opplyse leserne om at et annet amerikansk etterretningsbyrå, NSA, mente at det manglet bevis for opplysningene lekket fra CIA?3«NSA differed from CIA on Russia bounty intelligence», The Wall Street Journal, New York, 1. juli 2020.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

1. juli brukte likevel en bred koalisjon av demokrater og republikanere i Kongressen New York Times-«avsløringene» til å gjøre det vanskeligere å trekke de amerikanske soldatene ut av Afghanistan. Den beste måten å forhindre at utenlandske soldater fortsetter å dø der, er utvilsomt å sørge for at de ikke er der.

Oversatt av redaksjonen

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal