Foto: James Coleman, Unsplash.
/

Kinas autoritære økologi

Hvor dypt stikker retorikken om Kina som foregangsland for en «økologisk sivilisasjon»? En ny bok av Judith Shapiro og Yifei Li legger vekt på Kinas autoritære tendenser, men forfatterne øyner likevel håp om en forsinket miljøoppvåkning i øst.

Kina er med sin økonomiske og industrielle ekspansjon avgjørende for kampen mot klimaendringene, og tar tilsynelatende rollen sin på alvor. I 2015 annonserte landets lederskap at Kina skulle bli en «økologisk sivilisasjon». I boka China Goes Green – Coercive Environmentalism for a Troubled Planet (2020) undersøker professor i miljøpolitikk Judith Shapiro og sosiolog Yifei Li substansen i Kinas miljøpolitiske offensiv. Hovedtesen synes å være at veien er kort fra autoritær miljøpolitikk, til en miljøpolitisk autoritarianisme, der grønne tiltak blir et middel til å styrke statens makt. Like fullt kan autoritære styringsmetoder virke mer effektive, og dermed forlokkende i en tid med en varslet miljøkatastrofe som krever drastiske tiltak.

– Da Kinas nåværende femårsplan ble annonsert i 2015 var det mye snakk om å skape en økologisk sivilisasjon, men hva har det ført til i praksis?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Guds koreanske krigere

Neste sak

Anoreksi, en samfunnssykdom

Andre saker om Kina

Kinas tvilsomme tall

Mens flere hundre tusen har dødd av koronaviruset i Vesten, er de offisielle kinesiske tallene under

Kinas kjemiske katastrofe

Store ulykker ved flere av Kinas kjemiske fabrikker viser de menneskelige kostnadene med rask industrialisering i

Truet tibetanskhet

De kinesiske myndighetene har skiftet strategi fra full undertrykkelse av tibetanernes religiøse og politiske frihet til

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.