Fra den tyske serien Biohackers. Foto: Netflix.
/

Bioteknologiens forlokkelser

Fiksjon og virkelighet er vanskelig å skille fra hverandre i bioteknologiens verden, kanskje fordi teknologien gjør selve virkeligheten foranderlig og oppløser naturens begrensninger. En ny tv-serie setter søkelys på biohackingens farer, men tar samtidig del i normaliseringen av en løpsk teknologi.

En anekdote forteller at da Patrick Stewart, som spilte kapteinen på romskipet Enterprise i flere av Star Trek-filmene, var på reise i noen avsidesliggende områder i Afrika, spurte folk der som hadde sett ham på tv om han kunne fortelle om reisene sine til andre galakser. Historien, som selvsagt har et ubehagelig kolonialistisk tilsnitt, innbyr til å riste på hodet av disse folkene som ikke klarer å skille mellom virkelighet og fiksjon. Det er basiskunnskap for de fleste at vi kan reise til månen, men ikke til Andromeda eller andre solsystemer. Innen feltet syntetisk biologi er vi imidlertid langt på vei like uinformerte som de naive landsbyboerne, om enn med motsatt fortegn: Mye av det folk tror er science fiction er allerede en realitet.

I en av åpningsscenene i den tyske Netflix-serien Biohackers (2020) jager hovedpersonen en selvlysende mus mellom hyllene på et universitetsbibliotek. Et lett urovekkende, men nokså morsomt og ufarlig bilde på vitenskapelige eksperimenter ute av kontroll. I en annen scene er hovedpersonen, en ung medisinstudent, på toget, der en passasjer faller om med et illebefinnende, så en annen, så en til: Her er forskningens farer tatt til det ekstreme, det dreier seg om et smittestoff på avveie – kanskje bioterrorisme.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Budskapet fra avløpet

Neste sak

Kremls ukomfortable alternativer i Hviterussland

Andre saker om Serie

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer

Tvisyn med spredning

De beste HBO-seriene har over årene gitt oss sympatisk og overbevisende dramatikk med utgangspunkt i de

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.