/

Den kommende internasjonale orden

De fleste europeiske land ønsket en seier for Joe Biden i håp om en mindre kaotisk verdensorden. Men hvem som sitter i Det hvite hus er ikke lenger avgjørende for framtidens internasjonale politikk.

«Å lede den demokratiske verden» var slagordet for utenrikspolitikken Joe Biden gikk til valg på. For å utdype hva han la i det publiserte Demokratenes presidentkandidat i mars en kronikk i tidsskriftet Foreign Affairs med tittelen «Why America must lead again». Her konstaterer han at «det internasjonale systemet som USA så møysommelig har bygd, revner i sømmene.» Som motsetning til denne nedgangen setter han USAs triumfer – seieren i andre verdenskrig, «jernteppets» fall – som la grunnlaget for den liberale verdensorden i dens bipolare (1947–1991) og senere unipolare (1991–2008) utgave. Barack Obamas tidligere visepresident innrømmer at USAs mest alvorlige problemer i dag er innenrikspolitiske – alt fra det sviktende utdanningssystemet til de store ulikhetene i tilgang til helsetjenester og landets mislykkede straffepolitikk. Likevel insisterer han på at diplomatiet fortsatt er en av USAs fremste kilder til innflytelse, og at USAs forhold til resten av verden, som Trump-administrasjonen har rasert, igjen må bli en prioritering, «ikke bare med vår makt som eksempel, men også vårt eksempels makt».

Denne ideen om gjenreisning og eksemplarisk maktutøvelse gjennomsyrer den utenrikspolitiske delen av Demokratenes partiprogram. I programmet, som er skrevet og redigert av en rekke kommentatorer, eksperter og spesialister, slås det fast at verden ikke kan «organisere seg selv». Dermed finnes det ingen annen løsning enn å gjenreise en orden hvor Trump-administrasjonen bare utgjør en destruktiv parentes. Denne ordenen må altså gjenreises, ikke revurderes. USA har tegningene til det opprinnelige byggverket og fundamentene står fortsatt, følgelig må landet igjen påta seg rollene som eiendomsutvikler, entreprenør og styreleder. Hvis ikke, advarer Biden og hans rådgivere, vil «enten noen andre ta USAs plass, men ikke på en måte som fremmer våre interesser og verdier, eller så vil ingen, med kaos til følge». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Frykt og avsky i USA

Neste sak

Ingen løsning i Nagorno-Karabakh

Mer Geopolitikk

Hvordan sabotere en gassrørledning

Hvorfor har en rørledning som bare utvider en allerede eksisterende infrastruktur utløst en av de alvorligste diplomatiske krisene mellom USA og Tyskland etter andre verdenskrig?

USA sår splid om gass i EU

Forholdet mellom Vest-Europa og Russland har blitt stadig verre med konflikten i Ukraina og behandlingen av Aleksej Navalnyj. Disse spenningene er bakteppe for et stort spill om Europas kraftforsyning.

Latent konflikt mellom Russland og Tyrkia

Med sin politiske og militære støtte til Aserbajdsjan i den nylige krigen i Nagorno-Karabakh har Tyrkia tråkket inn i Russlands postsovjetiske innflytelsessfære. Men landenes realpolitiske innstilling har så langt hindret direkte konflikt i Kaukasus, Midtøsten og Middelhavet.

Handelskrigens råvarer

For bare få år siden syntes Kina å ha monopol på sjeldne jordarter, de spesielle metallene som brukes i høyteknologiprodukter, men importerer nå mer enn landet eksporterer. Likevel truer Kina stadig med å stanse leveransene til USA.

Isbryternes geopolitikk

Global oppvarming gjør polhavene i nord og sør attraktive. Issmeltingen i nord kan åpne enorme hav- og kystområder for sjøfart og utvinning av naturressurser. Og jo mer havisen smelter, jo større blir etterspørselen etter isbrytere.

0 kr 0