Fra 8. marsmarkeringen i Seoul i fjor. I Sør-Korea er man garantert å bli skjelt ut av familie, mannlige kolleger og fremmede på nett hvis man kaller seg feminist. FOTO: JUNG YEON-JE, AFP / NTB.

Feministisk oppvåkning i Sør-Korea

Bak den moderne fasaden er Sør-Korea fortsatt et ekstremt patriarkalsk samfunn med utbredt kvinnediskriminering. En ny generasjon feminister gjør nå opprør.

Den 11. april i fjor avsa grunnlovsdomstolen i Sør-Korea en historisk dom: Med sju mot to stemmer bestemte dommerne at det flere tiår lange abortforbudet var ulovlig. Det var en stor seier for kvinnebevegelsen i landet. «Et resultat av mange års kamp», sa en tydelig beveget aktivist da dommen ble kunngjort. I oktober fremmet regjeringen også et lovforslag som gir ubegrenset rett til å avslutte svangerskapet før 14. uke, og åpner også for selvbestemt abort i tilfeller med voldtekt, fare for morens liv eller av «økonomiske og sosiale» grunner før 24. uke. Mens kirkene og tradisjonalistene raser, mener feministene at loven fortsatt er for straffende. De kjemper dermed videre, oppmuntret av seirene de har vunnet de siste årene.

#Metoo-bevegelsen kom sent til landet, men fikk en enorm virkning. Våren 2018 anklaget påtaleadvokaten Seo Ji-hyun offentlig sjefen sin for å ha seksuelt trakassert henne og å ha forsøkt å ødelegge karrieren hennes da hun våget å protestere. Etter at hun sto fram, brøt flere andre tausheten og anklaget profilerte politikere, filmskapere, kunstnere og professorer for seksuell trakassering og overgrep. Det ga et tydelig signal om at slik atferd ikke lenger ville bli feid under teppet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Uden konsekvens er vi ikke mennesker

Neste sak

Kinas subsidierte piratfiskere

Andre saker om Sør-Korea

Guds koreanske krigere

Protestantismen er blitt Sør-Koreas største trossamfunn. Med teologisk og politisk inspirasjon fra USA er de fast

Sørkoreansk paradoks

I kjølvannet av Koreakrigen frigjorde Sør-Koreas filmindustri seg fra Hollywood-kriteriene og beredte grunnen for en særegen

Et fremtidsminne

Megabyen Seoul er et radikalt billede på et globalt fænomen: Det urbane rum som genstand for

0 kr 0