Anfield stadion. Foto: Jack Hunter, Shutterstock.
/

Liverpools profitable historie

For supporterne gjenspeiler fotballklubben Liverpool byens særegne karakter som kosmopolitisk arbeiderby. De amerikanske eierne som kjøpte klubben for ti år siden dyrker også dette imaget, for å gjøre den attraktiv utenfor England.

Det er et av verdens mest kjente øyeblikk av fellesskap og samhold. Før hver hjemmekamp synger supporterne til Liverpool FC, spesielt de mest ihuga på «The Kop»-tribunen, «You’ll Never Walk Alone». Sangen har blitt selve symbolet på ubetinget dedikasjon til et av Storbritannias og Europas storlag. I en tid hvor fotballen blir stadig mer globalisert og pengestyrt hevder Liverpool FC, eid av det amerikanske konglomeratet Fenway Sports Group (FSG), at den er et unntak. Ikke bare representerer klubben Liverpool, en særegen by i England, men den mener at den med sine «sosialistiske» prinsipper klarer å forene økonomiske målsetninger med supporternes lidenskap.

Liverpool FC vant Champions League i fjor og britiske Premier League i juni i år for første gang på tretti år. En skikkelse fra klubbhistorien som hyppig trekkes fram er Bill Shankly, manager fra 1959 til 1974, som har fått en statue utenfor klubbens hjemmebane Anfield. Shankly er kjent for å ha sagt at «fotball handler ikke om liv og død, det er mye viktigere enn som så». Han hadde også et «sosialistisk» syn på fotballen og livet: «At alle jobber for å nå det samme målet og at alle får dele godene, det er den sosialismen jeg tror på. Det er slik jeg ser på fotball, det er slik jeg ser på livet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Uden konsekvens er vi ikke mennesker

Neste sak

Kinas subsidierte piratfiskere

Mer Sport

Supporterne spiller på lag

Motmakt på tribunene. Brasil arrangerer fotball-VM i en atmosfære preget av politisk misnøye og medieskapt begeistring.

Best uten ball

Fotballindustrien i Sentral- og Øst-Europa var lenge organisert rundt yrkesforeninger, men nå har lunefulle oligarker med

0 kr 0