Fudan-universitetet i Shanghai. Foto: Shutterstock.
/

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Hvordan har Kina klart å bli en stormakt innen forskning, utdanning og teknologi, samtidig som landets styre blir stadig mer autoritært? Hvordan kan landet som har vært en ettpartistat siden 1949 være både udemokratisk, innovativt og åpent mot verden? Kinas framvekst har i stor grad blitt drevet fram av landets offentlige administrasjon: «Det er offentlige ledere som gjennomfører reformene og legger det institusjonelle fundamentet for at Kina skal nå sitt mål om å være et godt samfunn», forklarer «Li Jing», professor i statsvitenskap ved Universitetet i Beijing og med utdannelse fra Harvard.

Dagens kinesiske embetsverk er basert både på Deng Xiaopings teori om «sosialisme med kinesiske særtrekk» fra 1980-tallet og på en kapitalistisk markedsmodell som kombinerer forbrukskultur med planøkonomi. De siste førti årene har Kinas offentlige administrasjon, i et system hvor Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) kontrollerer staten, som igjen kontrollerer økonomien, måttet lære seg å samhandle med privat sektor og kontinuerlig vise at den har legitimitet til å blande seg inn i stadig mer komplekse og tekniske saker.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bidens Amerika

Neste sak

Kan jeg byde på et friturestegt kaninøre?

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder på at selskapet har en lys framtid foran seg.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

Kinas posisjonering i FN

Siden 2007 har Kina fått en rekke sentrale lederstillinger i FN-systemet, men påstandene om at landet har invadert FN er betydelig overdrevet. Kina har snarere vært målbevisst.

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra Le Monde diplomatique snakker George Miller med den prisbelønte journalisten Ian Urbina om hans møte med aggressive kinesiske fiskere i Japanhavet og det kinesiske fiskets konsekvenser for planetens synkende fiskebestander.

Kinas subsidierte piratfiskere

Ingen vet nøyaktig hvor mange skip Kinas havfiskeflåte består av, men det er ingen tvil om at denne subsidierte armadaen er blitt både en trussel mot verdens fiskebestander og et geopolitisk maktmiddel.

0 kr 0