/

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards utdanningsprogram for offentlige ledere. Over hundre tusen kinesere har tatt mastergraden som ble innført på begynnelsen av 2000-tallet.

Fudan-universitetet i Shanghai. Foto: Shutterstock.

Hvordan har Kina klart å bli en stormakt innen forskning, utdanning og teknologi, samtidig som landets styre blir stadig mer autoritært? Hvordan kan landet som har vært en ettpartistat siden 1949 være både udemokratisk, innovativt og åpent mot verden? Kinas framvekst har i stor grad blitt drevet fram av landets offentlige administrasjon: «Det er offentlige ledere som gjennomfører reformene og legger det institusjonelle fundamentet for at Kina skal nå sitt mål om å være et godt samfunn», forklarer «Li Jing», professor i statsvitenskap ved Universitetet i Beijing og med utdannelse fra Harvard.

Dagens kinesiske embetsverk er basert både på Deng Xiaopings teori om «sosialisme med kinesiske særtrekk» fra 1980-tallet og på en kapitalistisk markedsmodell som kombinerer forbrukskultur med planøkonomi. De siste førti årene har Kinas offentlige administrasjon, i et system hvor Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) kontrollerer staten, som igjen kontrollerer økonomien, måttet lære seg å samhandle med privat sektor og kontinuerlig vise at den har legitimitet til å blande seg inn i stadig mer komplekse og tekniske saker.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0