Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

februar 2021
Egypts president Abdel Fattah el-Sisi, Russlands president Vladimir Putin og Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa under toppmøtet mellom Russland og Afrika i russiske Sotsji, 24. oktober 2019. FOTO: SERGEI CHIRIKOV, REUTERS / NTB.

I oktober 2019 vandret førti statsledere gjennom alleene i den tidligere OL-landsbyen i Sotsji ved Svartehavet. Det første toppmøtet mellom Russland og Afrika, som Vladimir Putin hadde tatt initiativ til, ble avsluttet med ambisiøse målsetninger, blant annet skulle Russland doble handelen med Afrika de neste fem årene. Det ble også avtalt at et nytt toppmøte skulle finne sted i 2022, sannsynligvis i etiopiske Addis Abeba, hvor Den afrikanske union (AU) holder til.

I Vesten ble toppmøtet sett som den offisielle starten på Russlands tilbakevending til Afrika, hvor Kremls nye interesse for kontinentet ses som del av en større strategi. I realiteten startet tilbakevendingen for femten år siden. Siden den gang har Russland utvidet både sitt geografiske fokus og midlene landet bruker for å få innflytelse i Afrika. Likevel er det vanskelig å skimte en helhetlig strategi i Kremls framstøt på kontinentet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal