Ukrainas største bank PrivatBank ble nasjonalisert under bankoppryddingen. Mange mener det var en politisk motivert beslutning, for å redusere oligarken Ihor Kolomojskijs makt. Her fra en filial i Lviv 19. desember 2016. Foto: Mykola Tys, Shutterstock.

Ukrainas ruinerende bankreform

Siden 2014 har Ukraina avviklet over hundre banker for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet. Men oppryddingen har snarere ført til en omfordeling av rikdommen innad i landets oligarki, og ruinert mange tusen småsparere.

«Hvor ble det av pengene våre? Hvor?» spør Maria Klimenkova (65) fortvilt. Den pensjonerte regnskapsføreren er en av 160 000 ukrainere, hovedsakelig fra øvre middelklasse, som mistet sparepengene sine da Ukrainas sentralbank gjennomførte en opprydding i landets bankvesen mellom 2014 og 2017. Da banken Finans og kreditt ble likvidert i 2015, mistet hun innskuddet sitt på 64 000 dollar (516 000 kroner etter daværende valutakurs) – en sum tilsvarende tolv års gjennomsnittslønn.

Ukrainas bankvesen har i lang tid lidd under de mange problemene i finanssystemet som ble innført etter Sovjetunionens fall: manglende betalingsevne, uklare eierstrukturer, lån til venner og slektninger, regnskapsjuks, sviktende tilsynsmyndigheter og mangelfulle lover. Med krigen i Donbass og tapet av Krim i 2014 mistet landet 25 prosent av sin industriproduksjon. Ukraina kuttet også båndene til sin største handelspartner, Russland. Siden ble landets valuta, hryvnja, devaluert tre ganger. Det sendte landets allerede skakkjørte bankvesen mot stupet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tahrir, et beleiret symbol

Neste sak

Vaklende topp

Mer Ukraina

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene

Straffe eller forføre?

Handelsblokade fra nasjonalistmilitser tvinger Ukraina til å ta et valg.Den ukrainske regjeringen står overfor et dilemma:

0 kr 0