Myanmar mobiliserer mot militæret

Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.

13. februar, Yangon: Helsearbeidere protesterer mot militærkuppet i Myanmar og krever løslatelse av Aung San Suu Kyi. FOTO: THEINT MON SOE, ZUMA PRESS / NTB.

«Ondskapen kryper fram om natta, men håpet lyser skarpt på morgenen», skrev den uavhengige myanmarske filmprodusenten Lamin Oo på Twitter 14. februar, som kommentar til et bilde av en demonstrasjon mot diktaturet i Myanmar og en video av menn med batonger som i ly av mørket sådde kaos i en bydel i Yangon, landets økonomiske hovedstad. Målet til de siste var å skremme de som er involvert i protestene mot statskuppet 1. februar til taushet. Noen dager tidligere frigjorde juntaen over tjue tusen fanger – et grep som minner myanmarerne om opprøret i 1988. Også den gang spredte løslatte forbrytere skrekk i gatene, og ga de væpnede styrkene en grunn til å gripe inn, med et blodbad som resultat.

På sine Twitter-kontoer har mange tusen myanmarere skrevet «Juntaen angriper» og «Redd Myanmar» i et rop om hjelp mot militæret, som klokka tre om morgenen 1. februar knuste håpet som har blitt vekket under den demokratiske overgangen de siste ti årene. Maktdelingen mellom landets sivile ledelse og militæret ble brått avsluttet med arrestasjonen av landets folkevalgte ledere, inkludert landets de facto statsleder Aung San Suu Kyi, og flere av hennes partikolleger i Nasjonalligaen for demokrati (NLD). Med det trosset militæret myanmarerne som ga NLD et valgskred i november i fjor. Partiet vant 920 av de 1117 setene som var på valg, 61 mer enn fem år tidligere. Unionens solidaritets- og utviklingsparti, grunnlagt av den tidligere generalen Thein Sein, fikk 71 seter, 117 færre enn i forrige valg. Dette valgnederlaget kunne bare forklares med valgfusk, mente hæren, og brukte det som påskudd for å ta makten.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal