Brikkene i framtidens globale spill

Bilprodusentene må stanse produksjonen, de nyeste spillkonsollene er forsinket, og de politiske lederne har panikk. Dagens akutte mangel på halvlederne som finnes i alle de elektroniske dingsene vi omgir oss med, viser oss vårt århundres kommende geopolitiske strid, nemlig om kontroll over forsyningen av databrikker.

august 2021

Når det kommer til kriser har årets mangel på databrikker eller «chipper» – halvlederne som brukes i all mikroelektronikk som finnes i alt fra brødristere til vaskemaskiner og biler – vært en merkelig hendelse, ikke minst geopolitisk. I mai skrev amerikanske selskaper til Sør-Koreas president Moon Jae-in og ba ham benåde Samsungs styreleder Lee Jae-yong, som for tiden soner en fengselsstraff for bestikkelser. USAs sårbarhet på mikrochipfronten gjorde det imperativt at Samsung gikk videre med sine planlagte milliardinvesteringer i databrikkeproduksjon i USA. Når USAs elektroniske suverenitet sto på spill, måtte rettsstaten settes til side.

Dialektikken i brikketørken ville ha gledet teoretikerne i Frankfurterskolen, om så bare fordi den avslører den indre dumheten i dagens smarte samfunn. Knapphet på mikrochipper har tvunget oss til å vente lenger på den nyeste forbrukerelektronikken: Uten halvledere, som iblant ikke koster mer enn én dollar stykket, vil de ikke fungere. Alle elbilene, smarttelefonene, alle de smarte kjøleskapene og tannbørstene har plutselig forsvunnet inn i den globale kapitalismens svarte hull, som om en usynlig festbrems har avlyst elektronikkmessen CES i Las Vegas.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal