To verdener i Peru

Økonomisk og demokratisk krise har ført til et politisk jordskjelv i Peru. En venstremann fra landsbygda er blitt landets president. Men uten flertall i parlamentet og en samlet presse mot seg, har han en vanskelig jobb i vente.

september 2021
Pedro Castillo (i midten) spiser frokost sammen med familien i boligen deres i Chugur i regionen Cajamarca på valgdagen 6. juni. Foto: Ernesto Benavides

Byen Cajamarca nord i Peru skryter av å være åsted for «møtet mellom to verdener», nærmere bestemt møtet i 1532 mellom de spanske conquistadorene og den siste inka-høvdingen Atahualpa. Møtet kan ikke sies å ha vært spesielt hjertelig. Francisco Pizarro og hans våpendragere utnyttet krigen mellom Atahualpa og hans halvbror Huascar. De fanget og drepte høvdingen, og tok så kontroll over territoriene som i dag utgjør Peru og Ecuador. Erobringen innledet en periode med utplyndring som fortsatte etter uavhengigheten på 1800-tallet. Siden har årelatingen av Andesfjellene, som resten av Latin-Amerika, fortsatt uavbrutt. Rikdommen forsvinner; sårene består.

Fem århundrer senere havnet regionen Cajamarca i sentrum for et nytt «møte» under det peruanske presidentvalget i sommer, et «møte» mange håper vil endre situasjonen. I presidentvalget sto nok en gang to verdener mot hverandre, inkarnert av de to kandidatene som kjempet om å bli landets leder i andre runde av valget 6. juni. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal