To verdener i Peru

Økonomisk og demokratisk krise har ført til et politisk jordskjelv i Peru. En venstremann fra landsbygda er blitt landets president. Men uten flertall i parlamentet og en samlet presse mot seg, har han en vanskelig jobb i vente.

Pedro Castillo (i midten) spiser frokost sammen med familien i boligen deres i Chugur i regionen Cajamarca på valgdagen 6. juni. Foto: Ernesto Benavides

Byen Cajamarca nord i Peru skryter av å være åsted for «møtet mellom to verdener», nærmere bestemt møtet i 1532 mellom de spanske conquistadorene og den siste inka-høvdingen Atahualpa. Møtet kan ikke sies å ha vært spesielt hjertelig. Francisco Pizarro og hans våpendragere utnyttet krigen mellom Atahualpa og hans halvbror Huascar. De fanget og drepte høvdingen, og tok så kontroll over territoriene som i dag utgjør Peru og Ecuador. Erobringen innledet en periode med utplyndring som fortsatte etter uavhengigheten på 1800-tallet. Siden har årelatingen av Andesfjellene, som resten av Latin-Amerika, fortsatt uavbrutt. Rikdommen forsvinner; sårene består.

Fem århundrer senere havnet regionen Cajamarca i sentrum for et nytt «møte» under det peruanske presidentvalget i sommer, et «møte» mange håper vil endre situasjonen. I presidentvalget sto nok en gang to verdener mot hverandre, inkarnert av de to kandidatene som kjempet om å bli landets leder i andre runde av valget 6. juni. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Polarisering på russisk

Neste sak

Gjelden finansmarkedene elsker

Mer Peru

Perus permanente krise

Etter flere tiår med institusjonalisert korrupsjon og politisk ustabilitet, har peruanerne fått nok. En stor reform

0 kr 0