Sandmurene i Sahara

Sahara blir ofte sett som et gigantisk grenseløst ørkenområde, hvor smuglere, banditter, opprørere, jihadister og migranter ferdes fritt, men er i virkeligheten delt opp av massive sandbarrierer fra Atlanterhavet til Rødehavet.

En saharawisk mann i Al-Mahbes helt nordøst i det omstridte Vest-Sahara, 3. februar 2017. Bak ham vokter marokkanske soldater grensemuren som skiller det okkuperte området, kontrollert av Polisario Front, fra Marokko. Foto: AFP / NTB.

Sammen med en nabo forlot Youssouf hjemlandet Guinea. De reiste gjennom et Mali i krig, krysset grensen til Algerie, gikk i den brennende sanden i den libyske ørkenen, og tok seg over et stormfullt Middelhav før de endelig kunne sette føttene på det europeiske kontinentet, etter en over ni måneder lang ferd. 16-åringen unngikk å bli tvunget til å arbeide i de ulovlige smågruvene på veien mellom Gao i Mali og grensen til Algerie. Han unnslapp også algeriske politifolk med et tvilsomt rykte, og de libyske militsene som kidnapper migranter i Tripoli for å kreve løsepenger. Han måtte gjemme seg, se ned, gå rundt kontrollpostene. Men det som synes å ha overrasket ham mest, var sandmuren som tvang ham og resten av reisefølget til å gå tre dager og tre netter i ørkenen for å ta seg fra Algerie til Libya. «Den var enorm», forteller Youssouf, som nå bor i en liten sørfransk by hvor han går på skole. «Plutselig møtte vi en gigantisk mur av sand som det var umulig å kjøre over med bil. Losen vår hadde satt oss av og bedt oss gå til vi kom til muren. Da vi hadde klatret over, var vi i Libya.»

Alle migranter fra Afrika sør for Sahara har sett denne sandmuren når de har krysset grensen fra Algerie. Næringsdrivende og smuglere i Sahara har lært seg hvordan de skal omgå den, mens innbyggerne i byene rundt har måttet tilpasse seg muren. Få algeriere vet imidlertid at nesten hele Algeries territorium i Sahara nå er omgitt av en opptil fem meter høy kunstig sanddyne. «I Alger snakker nesten ingen om denne muren», forteller forskeren Raouf Farrah, som har utført spørreundersøkelser i Sør-Algerie. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0