Urettferdig positiv diskriminering?

Et mindretall av asiatisk-amerikanerne hevder at de blir diskriminert fordi de gjør det godt på skolen, og har gått til sak mot landets eliteuniversiteter.

november 2021
Harvard. Foto: Clay Banks, Unsplash.

Et flertall av asiatisk-amerikanerne er for positiv diskriminering, ifølge flere meningsmålinger. Samtidig fordømmer et lite, men svært aktivt mindretall de «uheldige virkningene» og jobber for å fjerne ordningen fra opptakene til universitetene. De har også saksøkt de mest prestisjetunge utdanningsinstitusjonene gjennom organisasjonen Students for Fair Admission, som hevder å representere «over 20 000 studenter, foreldre og andre som mener at å klassifisere og gi forrang ut fra ‘rase’ er urettferdig, unødvendig og grunnlovsstridig».

Dette mindretallet hevder at de blir diskriminert fordi de gjør det godt på skolen, og hevder at hvis de står likt med svarte og latinamerikanske søkere blir de siste valgt for å sikre et visst mangfold – det har likevel ikke hindret at 25 prosent av studentene ved Harvard har asiatisk bakgrunn. Anklagen baserer seg særlig på en mye sitert studie som forskere ved Princeton utførte i 2009. I studien regnet de seg fram til at en svart søker ville komme inn på et eliteuniversitet med 1000 poeng på opptaksprøven (scholastic assessment test, SAT), mens en hvit søker måtte ha 1310 og en asiatisk 1450 poeng. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal