Grønt verdidiplomati

Vil valgframgangen til Die Grünen og partiets deltakelse i den kommende regjeringen endre Tysklands utenrikspolitikk? Grønne partiers tidligere regjeringsdeltakelse i både Tyskland og Frankrike gir grunn til å tvile.

desember 2021
Annalena Baerbock, Berlin, 25. august 2021. Foto: Shutterstock.

I valgkampen til det tyske forbundsdagsvalget 26. september var utenrikspolitiske og sikkerhetspolitiske spørsmål stort sett fraværende, også under tv-debattene mellom kandidatene. Det eneste unntaket var den kaotiske tilbaketrekningen av de vestlige styrkene fra Afghanistan. Under parlamentssesjonen 25. august fordømte Die Grünens kanslerkandidat Annalena Baerbock dette «moralske såret». I koalisjonsavtalen mellom miljøpartiet, Fridemokratene (FDP) og sosialdemokratiske SDP, som ble presentert 24. november, lover den kommende regjeringen å sette ned en parlamentarisk granskningskommisjon for å «kaste lys over» Tysklands uthenting av sine statsborgere og afghanske samarbeidspartnere.

Hvis ikke noe uventet skjer, blir miljøpartiets medleder Robert Habeck visekansler og leder for et «superdepartement» for klima og økonomi, mens fridemokraten Christian Lindner blir finansminister. Baerbock, som har utdannelse innen folkerett, blir Tysklands utenriksminister. Tildelingen av denne ministerposten har vakt lite debatt, til tross for de store utfordringene den kommende utenriksriksministeren får i fanget: klimakrise, skyhøye kraftpriser, diplomatisk konflikt mellom EU og Hviterussland om migrasjon, «illiberal» politikk i Polen og Ungarn, samt spenninger mellom Kina og USA og mellom Russland og Ukraina. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal