Valgsmell og strid om retningsvalg i Tyskland

Etter det store nederlaget i forbundsdagsvalget må Die Linke velge: Skal partiet henvende seg til de unge i byene eller sine tradisjonelle velgere i øst?

januar 2022
Få velgere kjente til Die Linkes Janine Wissler (til venstre), da hun tiltrådte som en av partiets to ledere (sammen med Susanne Hennig-Wellsow) bare noen måneder før forbundsdagsvalget. Her sammen med partiets parlamentariske leder Dietmar Bartsch. Foto: Christoph Soeder, AFP / NTB.

En valgsmell. Den elendige oppslutningen på 4,9 prosent som det tyske venstrepartiet Die Linke fikk i forbundsdagsvalget i september, kan ikke kalles noe annet. Partiet havnet under sperregrensen på fem prosent, men ble reddet av den tyske valgregelen som sier at et parti som får flertall i minst tre av landets 299 valgkretser, likevel får proporsjonal representasjon i Forbundsdagen.

Nederlaget er ikke desto mindre oppsiktsvekkende. For partiet fikk nesten tolv prosent av stemmene i forbundsdagsvalget i 2009 og 9,2 prosent i 2017. I september stemte bare 2,3 millioner tyske velgere på partiet, nesten en halvering fra de 4,3 millionene som stemte på det i 2017. Partiet har nå bare 39 representanter i Forbundsdagen, ned fra 60, av totalt 736. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal