Borgerlønnskandidaten

Lee Jae-myung vil gi alle sørkoreanere en grunninntekt. Selv om han eksperimenterte med en lignende ordning som provinsguvernør, er forslaget overraskende i et samfunn som tradisjonelt har vært negativ til velferdsstaten.

februar 2022
Lee Jae-myung. Foto: Provinsmyndighetene i Gyeonggi.

«Uten borgerlønn vil ikke det kapitalistiske systemet klare å fortsette å fungere normalt», slo daværende provinsguvernør Lee Jae-myung fast i desember 2020. Lee, som nå stiller som kandidat for Det demokratiske partiet i presidentvalget i mars, ønsket den gang at Sør-Koreas 52 millioner innbyggere på sikt skulle få en månedlig utbetaling på 500 000 won (3750 kroner), eller 14 prosent av gjennomsnittslønna. Siden har ideen utviklet seg til et mer ambisiøst valgkampløfte. «Innen mitt mandat er omme, vil jeg gi to millioner won i året (15 000 kroner) i grunninntekt til alle unge, og én million won til resten av befolkningen», forsikret han i nasjonalforsamlingen i juli i fjor.

Lee Jae-myungs engasjement har som utgangspunkt at koreansk industri blir stadig mer automatisert. I 2020 fantes det 932 roboter per 10 000 ansatte, den klart høyeste tettheten i verden. Den dominerende nyliberale optimismen i landet hevder at denne «kreative ødeleggelsen», som den østerrikske økonomen Joseph Schumpeter (1883–1950) formulerte det, relativt smertefritt vil skape nye arbeidsplasser i andre deler av økonomien. Det tror ikke Lee. Han mener overgangen til den digitale revolusjonen må følges opp med en grunninntekt. Sørkoreanerne, som har blitt innbitte motstandere av alt som lukter av sosialisme, etter 70 år med ideologisk konflikt med Nord-Korea, er splittet om ideen, men 48,6 prosent er positive, ifølge en meningsmåling avisen Hankyoreh publiserte i juni 2020.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal