Europa på sidelinjen i Ukraina

Europeerne frykter et mulig russisk angrep mot Ukraina, men har likefullt overlatt forhandlingene med Russland til USA, og igjen latt Europa bli et konfliktområde for­ de to maktene.

februar 2022
En ukrainsk soldat ved frontlinjen nær byen Travneve i Donetsk, 15. desember 2021. Foto: Gleb Garanic, Reuters / NTB.

Den militære opptrappingen på Europas dørstokk skaper panikk i vestlige regjeringskorridorer. I et forsøk på å få sikkerhetsgarantier fra NATO, har Russland lagt fram for USA to utkast til en avtale om en ny organisering av sikkerheten i Europa. Samtidig har 100 000 russiske soldater blitt utplassert langs grensen til Ukraina. Kreml krever en offisiell stans i NATOs ekspansjon østover, at vestlige styrker trekkes tilbake fra østeuropeiske land, og at USA fjerner atomvåpnene de har utplassert i Europa. Ettersom NATO ikke uten videre kan gå med på disse kravene som er stilt som et ultimatum, henger det en trussel om et russisk angrep over Ukraina.

Noen tror Kreml øker spenningen for å presse fram innrømmelser fra USA og EU, mens andre tvert imot mener at Kreml bare søker et påskudd for å angripe Ukraina. Uansett hvordan man tolker Russlands handlinger, er det grunn til å spørre hvorfor Kreml har valgt å sette i gang dette risikable maktspillet akkurat nå.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal