Imperiet Tyskland ikke vet om det ønsker

Tysklands nye forbundskansler Olaf Scholz må løse en rekke motsetninger forgjengeren klokelig unngikk, som Frankrike og Tysklands ulike syn på EU, Europas sikkerhet og forholdet til Kina og Russland.

februar 2022
Angela Merkel og Olaf Scholz. Foto: John Macdougall, AFP / NTB.

Den 8. desember gikk Angela Merkel av som Tysklands forbundskansler etter å ha styrt landet i 16 år. Kanskje vil hennes fire perioder bli husket som en gullalder der upopulære beslutninger fortsatt kunne bli utsatt, dilemmaer skjules bak optimistiske benektelser og konflikter dempes med ekte eller fiktive, lånte eller trykte penger.

Under Merkel har et sterkt og velstående Tyskland satt tonen og vært den sentrale makten i et EU som ligner stadig mer på et imperium. Tyskland har klart å blande seg inn i de indre anliggendene til mer perifere medlemsland, enten indirekte ved å definere via Brussel hvilken politikk (spesielt den økonomiske) som tillates i EUs indre marked og Den europeiske monetære union, eller direkte ved å velge regjeringene deres – som i Hellas og Italia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal