De nye fortellingene

På begynnelsen av 1980-tallet ble det hevdet at «de store fortellingene» som ga historien en mening og retning, var en illusjon. Mens én stor fortelling aldri har forsvunnet, er andre
på vei tilbake i overraskende former.

mars 2022
Illustrasjon: Shutterstock.com.

«Vi trenger igjen å skape en stor fortelling.» På sin Facebook-side siterer Frankrikes president Emmanuel Macron løst og ledig fra et intervju han gjorde med tyske Der Spiegel i 2017. Dette imperativet utbroderte han ytterligere 26. oktober i fjor i sin tale til Frankrikes protestantiske næringslivsledere på den årlige middagen til den protestantiske tenketanken Cercle Charles Gide:

«Våre postmoderne demokratiske samfunn er ikke blitt sekulariserte, men de har forlatt en stor fortelling som var religiøs. Det 20. århundret hadde også andre store fortellinger. Etter den store fortellingen om frigjøring, kom totalitarismenes store fortelling. Vi har tenkt at slutten på totalitarismene innebar slutten på de store fortellingene. […] Jeg må nå konstatere at vi i fellesskap er nokså uheldige som ikke lenger har noen store fortellinger, for våre landsmenn må nå forholde seg til de små fortellingenes smålighet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal