Hvem er de russiske haukene?

Invasjonen av Ukraina er en seier for en russisk tankestrømning som siden Sovjetunionens fall har forfektet militær og kulturell konfrontasjon med Vesten. Ideologi alene forklarer ikke angrepet, men den økende innflytelsen til disse russiske haukene har spilt en ikke ubetydelig rolle.

april 2022
Filosofen Aleksandr Dugin har i perioder vært ideologisk premissleverandør for Putin-regimet. Foto: LCV / Shutterstock.

På 84-årsdagen sin 26. februar ga den russiske forfatteren Aleksandr Prokhanov et intervju fra cockpiten i et bombefly over Ukraina. Her så han drømmen om å gjenreise det sovjetiske imperiet ta form i volden på bakken: «Jeg flyr over den mørke ukrainske jorda, krysset av russiske stridsvogner som korrigerer det monstrøse såret som ble påført russisk historie i 1991. […] I dag gifter vi oss igjen med Ukraina.»

Prokhanov er en av frontfigurene for «nasjonalpatriotene». Denne tankestrømningen oppsto med perestrojkaen (1985–1991), i opposisjon til «de vestlige» (zapadniki) og «liberaldemokratene». Strømningen besto den gang av intellektuelle med nostalgi for tradisjonalistiske Tsar-Russland og det sovjetiske politisk-militære etablissementet som var imot liberaliseringen til den siste sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal