«Med mindre verden er på vei mot katastrofe, kan bare en politisk løsning bringe tilbake freden. […] Målet med avtalen er å etablere og garantere nøytraliteten til folkene i Indokina og deres rett til å bestemme over seg selv, ved å overlate til hver av dem det fulle ansvar for deres egne anliggender», sa den franske presidenten Charles de Gaulle i en tale i Phnom Penh 1. september 1966. I talen gikk han imot den amerikanske intervensjonen i Vietnam og presenterte en løsning som sannsynligvis ville gjort at man unngikk ytterligere ni år med krig.
Etter Transnistria-krigen våren 1992 mellom regjeringen i Moldova og transnistriske styrker med støtte fra den russiske hæren, valgte Moldova denne løsningen. Den tidligere sovjetrepublikken bestemte seg for å nedfelle «permanent nøytralitet» i grunnloven landet vedtok i juli 1994. Nøytraliteten er siden blitt bevart til tross for demokratiske maktskifter, mens maktskiftene i nabolandet Ukraina har ført til en vaklende nøling mellom ulike allianser helt siden Sovjetunionens sammenbrudd.
(…)
Denne saken er forbeholdt våre abonnenter. Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!
Papiravis og full digital tilgang
Fornyes til 199,- per kvartal