Krisen som forlenget oljealderen

Etter Jom kippur-krigen i oktober 1973 bestemte OAPEC-landene seg for å drive opp oljeprisen for å legge press på landene som hadde støttet Israel. Det førte til en krise i Vesten, men bidro også til å forlenge oljealderen.

Fra en bensinstasjon i Portland i USA i 1973. Foto: U.S. National Archives / EPA.

I oktober 1973 brøt den industrialiserte vestlige verden sammen. I Europa og Nord-Amerika vokste køene på bensinstasjonene, mens drivstoffprisene skjøt i været. For første gang siden andre verdenskrig begynte vestlige myndigheter å rasjonere drivstoff, og mediene skrev flittig om alle initiativene for å redusere energiforbruket (blant annet innføringen av sommer- og vintertid i Europa), samtidig som de skjelte ut oljemonarkiene og publiserte karikaturer av arabiske sjeiker med lommene fulle av petrodollar.

Sjokket var brutalt. På få måneder steg prisen på et fat råolje fra 2,5 dollar til 18 dollar, og kastet den industrialiserte verden ut i en langvarig krise med høy arbeidsledighet, inflasjon og fallende økonomisk aktivitet. De rådville oljeimporterende landene oppdaget brutalt at tiden med ekstremt billig olje og gass var over. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0