Økende tidevann i Jakarta, desember 2018. Foto: Kadir van Lohuizen.
/

Vannets visdom i storflommenes tid

Ingen steder er forhandlingene med en natur i forandring mer intens enn på flomslettene. Lavtliggende slettelandskap er under stadig hissigere angrep fra både løpske elver og et stigende hav.

De fleste katastrofer knyttet til global oppvarming har med vann å gjøre. Allerede lenge før klimaendringene begynte å bli merkbare, rammet flom langt flere mennesker enn tørke og hungersnød. Men med klimaendringene blir det særlig tydelig hvordan dagens stadig mer utdaterte hydrologiske infrastruktur er basert på gårsdagens meteorologiske fordommer.

I Floodscapes (2021) drøfter landskapsarkitekten Frédéric Rossano, professor ved arkitekthøyskolen i Strasbourg, den hydrologiske ingeniørkunsten i klimaendringenes tid. Temmingen av elver og tidevann i storflommenes nye æra blir belyst av mytologi og kulturhistorie, og viser seg som et praktisk og politisk problemfelt med påfallende filosofiske understrømmer.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0