På innsiden av IMF

Et slør av mystikk omgir Det internasjonale pengefondet (IMF). Utlånsreglene synes å variere stort etter politiske motiver: drakoniske innstramminger for noen, grenseløs sjenerøsitet for andre. Hvordan ser de ansatte på fondets rolle i verden?

Aktivister utkledd under en demonstrasjon foran Det internasjonale pengefondets hovedkvarter i 2021. Å gi støtte til land som mangler valuta, var et av IMFs opprinnelige oppdrag, men fondets faktiske praksis har gjort det til en svært omstridt organisasjon. Foto: Pedro Ugarte, AFP / NTB.

Heisdøren åpner seg. To unge kvinner kommer ut. De snakker sammen på et østeuropeisk språk. Navnelappene deres antyder at de er bulgarere og økonomer. Kommunikasjonssjefen, med palestinsk bakgrunn, introduserer meg for organisasjonens historiker, en indisk økonom, før han følger meg til kontoret til sjefen for strategiavdelingen: en tyrkisk økonom. Under besøket møter jeg også en nederlandsk og en fransk økonom, samt en japaner, også han økonom, som ber meg ta bilde av ham foran organisasjonens logo.

Mens jeg gikk til dette paradiset for internasjonale økonomer midt i Washington, svevde et enormt helikopter på himmelen. De fleste forbipasserende virket ikke nevneverdig plaget av støyen. De var åpenbart vant til det. Helikopteret fløy langs Lincoln Memorial og landet etter hvert på plenen utenfor Det hvite hus. Jeg hadde en kilometer igjen å gå. En tilstrekkelig avstand til å passere både det amerikanske finansdepartementet, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), sentralbanken, utenriksdepartementet, Verdensbanken og Museet for kommunismens ofre. Midt i denne maktkonsentrasjonen ligger min destinasjon: det brutalistiske hovedkvarteret til Det internasjonale pengefondet (IMF). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0