Fra Mathieu Colloghans bok Le droit universel à la moustache. L’exemplaire lutte des ouvriers limonadiers restaurateurs pour le droit au port de la moustache (et autres droits sociaux), som utgis i Frankrike i høst.

Bart for alle!

Arbeidere streiket for anstendige arbeidsforhold, mens forbrukere ble «tatt som gisler», og fagforeningene ble avvist med argumenter om «økonomiske realiteter». Streiken i den franske mat- og serveringsbransjen i 1907 hadde velkjente ingredienser, rent bortsett fra at den også handlet om retten til å ha bart.

august 2022

Bart er blodig alvor. Det er ikke noe man tuller med. «En mann uten bart er ikke lenger en mann», sier den kvinnelige fortelleren i Guy de Maupassants novelle «La Moustache». «Barten er uunnværlig for et mandig ansikt. Nei, du vil ikke tro hvor heldig denne lille busten på overleppen er for øyet og for forholdet mellom ektefeller.» Barten, eller snarere bartene, finnes også i en rekke varianter: hvalrossbart, trailerbart, pornobart, snurrebart. Og ifølge en artikkel i franske Slate har diktatorer en særegen hang til bart. Hele 42 prosent av diktatorene de to siste århundrene har hatt hår under nesen – men årsaken er som oftest at det har vært vanlig i landene deres.

17. april 1907 inntok franske styrker Oujda i Marokko, og Rudyard Kipling vant Nobelprisen i litteratur. I Paris nøt innbyggerne de første vårdagene og strømmet til uteserveringene på brasseriene i byens brede bulevarder. Det var denne dagen bartestreiken plutselig brøt ut. På slaget halv sju på kvelden sluttet kelnerne å ta imot bestillinger og ryddet bordene. De skyndet seg til disken for å hente sin del av tipsen, leverte inn forklærne og forlot brasseriene. De samlet seg i små grupper på fortauene, mens de forbløffede kafégjestene så vantro og oppglødd på arbeideropprøret som hadde brutt ut langt fra fabrikkene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal