Den umulige freden i Ukraina

Mens utsiktene til en russisk annektering av nye ukrainske områder gjør håpet om våpenhvile stadig fjernere, tilbyr Ukrainas vestlige allierte få alternativer for å få slutt på krigen.

september 2022
Irpin i Ukraina 5. mars Ukrainsk soldat ved en kontrollpost i den ukrainske byen Irpin 5. mars. Foto: Kutsenko Volodymyr, Shutterstock.

Seks måneder etter at Russland invaderte Ukraina, har den russiske «spesialoperasjonen» kjørt seg fast langs en frontlinje som strekker seg fra utkanten av Kharkov i øst til steppene ved svartehavskysten, med Donbas som episenter for krigen. For øyeblikket er det få utsikter til at kampene vil slutte med det første. For etter toppmøtet i Istanbul 29. mars, der russiske og ukrainske forhandlere møttes for å drøfte et utkast til en fredsavtale, har diplomatiet strandet og avstanden mellom partene vokst.

Russland kom til Istanbul med skyhøye forventninger etter å ha lagt fram sine krav på et forberedende møte i den tyrkiske feriebyen Antalya 10. mars. I bytte mot våpenhvile forventet Kreml at Ukraina skulle anerkjenne Russlands suverenitet over Krim samt uavhengigheten til de to selverklærte republikkene Lugansk og Donetsk, som Vladimir Putin formelt anerkjente 21. februar etter en lang tv-tale. Ukraina skulle også gi opp enhver ambisjon om NATO-medlemskap og bli «blokkuavhengig» – noe som ville kreve en endring av den ukrainske grunnloven, som sier at Ukraina skal ha ambisjon om å bli med i EU og NATO. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal