Fotogravyr av Jules Chauvet. Bilde fra Hendrik C. Andersens Creation Of A World Centre Of Communication, 1913.

Drømmen om verdensbyen

Like før første verdenskrig ville den internasjonale fredsbevegelsen bygge en verdensby som skulle forene verdens fremste forskere, intellektuelle og kunstnere for å skape fred.

I begynnelsen av september 1911 ankom den tidligere amerikanske diplomaten Urbain Ledoux Brussel. Her oppsøkte han hovedkvarteret til Union of International Associations, hvor han møtte to sentrale skikkelser i fredsbevegelsen: bibliografen Paul Otlet og hans venn Henri La Fontaine. Sistnevnte var senator for det belgiske Arbeiderpartiet og leder i Det internasjonale fredsbyrå, den fremste fredsorganisasjon i verden på den tiden.

Ledoux fortalte de to belgierne om at et amerikansk kunstnerpar, Olivia og norskfødte Hendrik C. Andersen, jobbet med et prosjekt om en internasjonal by, og hadde engasjert den franske arkitekten Ernest Hébrard til å utforme byen. Han opplyste om at Hébrard hadde fått det prestisjetunge kunstnerstipendet Prix de Rome, og trakk fram en skisse av The World Centre of Communication fra kofferten.Dokumentet ble sendt rundt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0