Jakten på de russiske oligarkene

Oligarkene tjente seg søkkrike på privatiseringspolitikken som lovet å gjøre de tidligere sovjetrepublikkene fri og velstående på 1990-tallet. I tiår har formuene deres vært hjertelig velkomne i Vesten. Nå går mange av dem en dyster tid i møte.

september 2022
Marmaris - Mar 22, 2022: Roman Abramovitsj' superyacht Eclipse, som har søkt tilflukt i turkiske Marmaris. Foto: Eugene Ga, Shutterstock.

På Forbes’ årlige liste har Russland nå 83 dollarmilliardærer, ned fra 117 i fjor. På ett år skal de russiske oligarkene ha tapt i snitt 27 prosent av formuen sin. I tillegg til de omfattende vestlige sanksjonene etter den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar, har krigen også gitt oligarkene store tap, som har blitt forsterket av en svekket rubel. Samtidig har bare 25 russiske milliardærer fått sanksjoner mot seg, mens over femti andre så langt har sluppet unna, ifølge Forbes.

I sin «State of the Union»-tale 1. mars annonserte president Joe Biden at han ville opprette en spesialgruppe i det amerikanske justisdepartementet «for å gå etter forbrytelsene til de russiske oligarkene». Til applaus fra Kongressen ga han følgende advarsel til milliardærer som støtter Putin: «Sammen med våre europeiske allierte vil vi finne og beslaglegge yachtene, luksusleilighetene og privatflyene deres. Vi vil gå etter alt dere har svindlet til dere.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal