Atomkappløp i Midtøsten

De andre landene i Midtøsten er overbevist om at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen, og har derfor satt i gang sine egne atomprogram.

oktober 2022
Iranske missiler utstilt utenfor Museet for den islamske revolusjon og det hellige forsvar i Teheran, 14. april 2018. Foto: Matyas Rehak, Shutterstock.

«Saudi-Arabia ønsker ikke å skaffe seg atomvåpen, men hvis Iran utvikler en atombombe, vil vi følge etter så snart som mulig», advarte Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman (MBS) i mars 2018. Noen uker senere kunngjorde daværende president Donald Trump at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran fra 2015, og gjeninnførte de amerikanske sanksjonene mot landet. Iran svarte med å starte opp igjen med urananriking. Saudi-Arabia og Iran støttet hver sin side i krigen i Jemen og andre konflikter i Midtøsten, i forsøk på å bli den dominerende makten i regionen. Sju år senere er situasjonen like anspent. På atomområdet har Iran et betydelig forsprang, men Saudi-Arabia har ikke gitt opp.

Samtidig har både Iran og Saudi-Arabia signert Ikkespredningsavtalen (NPT), som forbyr dem å utstyre seg med atomvåpen. De fleste FN-landene har signert denne avtalen – inkludert atommaktene USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia. Ikkespredningsavtalen pålegger også signaturlandene til å jobbe for atomnedrustning. De eneste landene som ikke har underskrevet avtalen, er India, Pakistan, Israel og Sør-Sudan, mens Nord-Korea trakk seg ut av den i 2003.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal