«Framskrittets tidsalder ligger på dødsleiet»

Tilpasningen til et destabilisert klima tvinger fram ny økonomisk tenkning og nye politiske styreformer, mener den amerikanske økonomen Jeremy Rifkin, som er aktuell med boka The Age of Resilience.

desember 2022
Tørke langs Mississippi River ved sideelva Missouri River nær St. Louis. Foto: Danita Delimont, Shutterstock.

Den amerikanske økonomen Jeremy Rifkin har hatt en stor påvirkning på teori og praksis rundt den grønne energiomstillingen, både som forfatter av en rekke bøker om teknologiske samfunnsendringer, og som rådgiver for Kina, EU og Biden-administrasjonen. Rifkin er kanskje mest kjent for sine futuristiske forutsigelser i bøker som analyserer digitaliseringen og arbeidsmarkedet, som The End of Work (1995) og The Third Industrial Revolution (2011), samt aktuelle kritikker og analyser i Beyond Beef – The Rise and Fall of the Cattle Culture (1992) og The Biotech Century (1998). Rifkin har også skrevet humanistiske, filosofiske og sivilisasjonshistoriske bøker, som Entropy (1980), Time Wars (1987) og The Empathic Civilization (2010).

I sin nye bok, The Age of Resilience – Reimagining Existence on a Rewilding Earth (2022), forener han disse to tendensene for å formulere en ny og på mange måter original miljø-økonomisk tenkning. Med populærvitenskapelige eksempler og historiske analyser framfører han en dyptgripende modernitetskritikk, men beholder likefullt en tro på teknologiske løsninger og moralske framskritt båret fram av nye generasjoner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal