Med mennonittene i Bolivia

Noen få mil fra Bolivias økonomiske sentrum Santa Cruz lever et religiøst samfunn som forsøker å trosse tidens gang.

Foto: Alexandre Marcou.

En gruppe unge menn jobber iherdig i det østlige Bolivia en ettermiddag i mai 2022. De hjelper Franz Groening Peters (32), som nå kaller seg Francisco, å bygge et tak, som de skal selge i byen Santa Cruz de la Sierra, tretti mil unna. De hører på reggaeton mens de jobber, røyker sigaretter, kjører motorsykler og sjekker jevnlig WhatsApp og Instagram. «Jeg er glad for at foreldrene mine valgte å dra fra Nueva Esperanza-kolonien», sier Francisco. «Jeg er glad for at jeg har fått vokse opp i frihet.»

I provinsen Chiquitos øst for Bolivias mest folkerike by, Santa Cruz de la Sierra, finnes det flere dusin mennonitt-kolonier. Mennonittene er del av den kristne anabaptist-bevegelsen som oppsto i Sachsen rundt Thomas Müntzer (1489 og 1525). I tillegg til voksendåp, krevde Müntzer at reformasjonen måtte utvides til hele samfunnet og gjøre alle varer til felles eie. Mennonittene ble brutalt undertrykt under den tysk-romerske keiser Karl 5 (1500–1558), en undertrykkelse som fortsatte i de påfølgende århundrene og tvang dem ut i en «konstant migrasjon» for å finne et land der de kunne praktisere sitt levesett. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0