Eksport av hindu­nasjonalisme

I flere tiår har de indiske hindunasjonalistene forsøkt å spre sin hindutva-ideologi til diasporaen i utlandet. For å gjøre det har de bygd en global organisasjon.

februar 2023
Medlemmer av den paramilitære hindunasjonalistiske organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) marsjerer under et årlig arrangement i Guwagati (India), 3. april 2022. Foto: Talukdar David, Shutterstock.

Forsøker visse indiske nasjonalistledere å eksportere til Vesten de etniske og religiøse konfliktene de oppildner i hjemlandet? Spørsmålet er blitt aktuelt etter de voldelige sammenstøtene mellom hinduer og muslimer i Leicester 17. september. Mer enn halvparten av de 200 000 relaterte twittermeldingene i forkant av sammenstøtene i den britiske byen ble tvitret fra India, ifølge BBC. De kom fra brukere som hadde mange kontoer, og som presenterte seg som tilhengere av hindutva.

Dette begrepet, som bokstavelig oversatt betyr «hinduiskhet», ble smidd av politikeren Veer Savarkar (1883–1966) i 1923 i en bok med samme tittel som har blitt en av grunntekstene til Rashtriya Swayamsevak Sangh («Nasjonal frivilligorganisasjon», RSS). Denne hindunasjonalistiske organisasjonen ble stiftet to år senere, etter modell av Benito Mussolinis paramilitære Fasci Italiani di Combattimento. RSS er organisert som en milits og ansett som moderhuset til dagens hindunasjonalisme. I løpet av 1900-tallet spredte organisasjonen seg til alle deler av samfunnet med egne bondeorganisasjoner, fagforeninger, studentforeninger og kvinnelag, samt forlagsvirksomhet i både India og utlandet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal