Hindunasjonalistisk skygge over Leicester

I september brøt det ut voldelige sammenstøt mellom hinduer og muslimer i Leicester. I den britiske byen er det stor uenighet om årsaken: De hinduistiske og muslimske samfunnene skylder på hverandre, mens andre peker på hindu­nasjonalismens voksende innflytelse blant britiske hinduer.

februar 2023
Fra Golden Mile i Leicester 26. september, hvor det brøt ut sammenstøt mellom muslimer og hinduer ti dager tidligere. Foto: Andrew Testa, The New York Times / NTB.

Etter to år med pandemi skulle den hinduistiske lysfesten divali igjen feires på «Golden Mile». På denne delen av innfartsåren Belgrave Road i Leicester, som har fått dette kallenavnet på grunn av sine mange gullsmeder, var det pyntet til fest. Natt til 9. oktober ble det skutt opp fyrverkeri for å markere starten på festen, men det var noe som ikke stemte i strøket nord for Leicester sentrum. Rådhuset hadde sendt ut store politistyrker for å sikre at festen gikk rolig for seg. Golden Mile pleier å være stappfull på dagen på denne tiden av året, men nå var den urovekkende øde. «Det kommer vanligvis familier fra Birmingham for å kjøpe smykker. I dag er det tomt», sukket en kjøpmann og pekte på sin folketomme sari-butikk. «Folk fra området ringer oss ofte for å spørre om de kan komme og handle i Leicester. De er redde», sa eieren av klesbutikken ved siden av.

Noen uker tidligere hadde det brutt ut voldelige sammenstøt i Leicester mellom hinduer og muslimer. På ettermiddagen lørdag 17. september marsjerte nesten 200 maskerte personer, noen med våpen, gjennom handlegata Green Lane Road midt i det muslimske strøket et stykke øst for Belgrave Road. Mens de marsjerte, ropte de «Jai Schri Ram» («Ære til herre Rama»), noe hindufundamentalister er blitt kjent for å gjøre under angrep mot den muslimske minoriteten i India. «I Leicester har de fleste muslimer en tilknytning til India og vet godt hva som foregår der. De ble umiddelbart livredde», forteller bystyrerepresentanten Sharmen Rahman (Labour) fra valgkretsen North Evington i øst, hvor muslimene er i flertall. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal