Putin, dommerne og bomben

Hvilken betydning vil arrestordren mot Putin få for Den internasjonale straffedomstolen? Fire mulige scenarioer for internasjonal strafferett.

mai 2023
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Putin. Foto: Allison Bailey, Nurphoto / Shutterstock.

Den 17. mars utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelsen å ha deportert ukrainske barn. Ettersom domstolen selv ikke har noen myndighet til å arrestere ham, vil arrestordren ikke få noen umiddelbare konsekvenser for Putin. Men den er langt fra harmløs. For dette er første gang den internasjonale domstolen har siktet lederen for en atommakt, som i tillegg er i krig.

Det finnes flere mulige scenarioer for hva arrestordren vil føre til. Det første er at den vil styrke den internasjonale strafferetten. Siden Den internasjonale straffedomstolen ble etablert i 2002, har den lidd under store begrensninger. Mange av de mektigste landene (USA, Kina, Israel) har ikke ratifisert domstolens stiftelsestraktat (Roma-vedtektene fra 1998), og den har heller ingen politistyrke som kan håndheve dommene. Domstolen har innledet mange saker mot statsborgere fra svake land, hovedsakelig afrikanske, noe som har ført til at blant andre Den afrikanske union har anklaget domstolen for rasisme. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal