Moon-sektens makt i Japan

Gjennom Shinzo Abes familie har den sørkoreanske Moon-sekten fått fotfeste i Japans mektigste parti. Dette skulle lede til det sjokkerende drapet på den tidligere statsministeren i fjor. Likevel har ikke myndighetene innført reguleringer for å begrense sektens makt.

juni 2023
Medlemmer av Enhetskirken protesterer i Seoul 18. august 2022 mot den negative holdningen til dem i japansk presse etter mordet på Shinzo Abe. FOTO: LEE JIN-MAN, AP PHOTO / NTB.

Midt i senatorvalgkampen ble tidligere statsminister Shinzo Abe skutt og drept på et folkemøte 8. juli i fjor. Drapsmannen Yamagami Tetsuya (42) ble arrestert umiddelbart. Til etterforskerne fortalte han om en kaotisk oppvekst i en familie ruinert av morens pengegaver til en religiøs gruppe med, ifølge ham, koblinger til Abe. Til å begynne med gikk mediene ikke ut med navnet på sekten, men for alle som fulgte med på japansk politikk, var det åpenbart. Det dreide seg om Enhetskirken, bedre kjent som Moon-sekten, som har blitt beryktet for å tvinge medlemmene til å gi store pengegaver, og for sine tette bånd til konservative Det liberaldemokratiske partiet (LDP), som Abe ledet. Forbløffet oppdaget japanerne bakteppet for drapet. Hendelsen var bare kulminasjonen av mer enn et halvt århundre med forbindelser mellom «moonistene» og landets mektigste politiske parti, som har regjert nesten uavbrutt siden 1955.

Sekterisk antikommunisme

Disse forbindelsene har røtter tilbake til den japanske koloniseringen av Korea og de to militærkonfliktene – Stillehavskrigen (1941–1945) og Koreakrigen (1950–1953) – som på sitt vis avfødte guruen Moon Sun-myung (1920–2012). I 1954 grunnla han en kristen-inspirert religion kalt Enhetskirken (Den forente familie), og erklærte seg selv som Messias og den gjenvendte Jesus, sendt av Gud for å fullføre arbeidet den korsfestede Jesus i sin tid ikke fikk fullført. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal