Aleksander den store og møtet mellom sivilisasjonene

En ny utstilling i Napolis arkeologimuseum viser hvordan imperiebyggeren Aleksander den stores erobringer ble startskuddet for en kulturell utveksling som endret sivilisasjonene i Europa, Asia og Afrika.

juli 2023
Aleksander-mosaikken, som er datert til litt over hundre år f.Kr., ble funnet i Pompeii i 1831. Foto: Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN).

Med løftede spyd støter greske og persiske ryttere sammen i kampens hete, mens Aleksander den store spidder en persisk prins med lansen sin. Samtidig flykter den beseirede kong Dareios 3 i en vogn, med den ene armen utstrakt og et fortvilet blikk mot livvakten som har ofret livet for å redde ham. Den naturalistiske scenen, på en av de mest berømte mosaikkene fra den romerske antikken, viser en tid med militær erobring og triumferende hevn over det «barbariske» Østen. Samtidig, og minst like viktig, viser den starten på århundrer med kulturutveksling som endret sivilisasjonenes gang, ikke bare i Asia og Afrika, men også i Europa.

Aleksander-mosaikken er en av de mange skattene i utstillingen «Aleksander den store og Østen» på Det arkeologiske nasjonalmuseet i Napoli (MANN), som utforsker denne gjensidige kulturoverføringen. «Tanken bak utstillingen er ikke erobring», forteller museumsdirektør Paolo Giulierini, «men nødvendigheten av kunnskap – om mennesker, landskap, nye dyr og nye planter». Da Aleksander kom til India, «hadde han ikke bare med seg soldater, men også vitenskapsfolk og filosofer». Det grekerne møtte og tok til seg på andre kontinenter, var med på å legge fundamentet for den vestlige sivilisasjonen – en kjensgjerning som forsvant eller ble tilslørt i senere århundrer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal